Probiotiki

Probiotiki ali mlečnokislinske bakterije so majhni superjunaki, ki vsak dan pridno opravljajo svoje delo. Njihove glavne naloge so, da spodbujajo delovanje prebavil, razgrajujejo sestavine hrane, učinkujejo kot preventiva pred razvojem alergenih reakcij, pomagajo krepiti naravno odpornost našega telesa in še bi lahko našteval.

Zdrava črevesna flora je namreč eden glavnih stebrov imunskega sistema in s tem našega zdravja. Toda, kaj sploh so probiotiki? Kje jih najdemo? In, zakaj jih človeško telo potrebuje?

Ljudje večkrat zamenjujemo izraza probiotik in prebiotik. Prebiotiki so snovi za probiotike, ki spodbujajo njihovo rast in razmnoževanje. Med prebiotike spadajo živila, bogata z vlakninami, torej sveže sadje in zelenjava, integralna žita in drugo. Še posebno so ugodna živila, ki vsebujejo vlaknino inulin: česen, čebula, beluši … Kljub naštetemu moramo biti pri izbiranju prebiotikov pazljivi. Nekateri izmed njih, kot so pšenica in vsa živila, bogata s saharozo, spodbujajo rast patogenih mikroorganizmov.

Seveda so na trgu tudi izdelki, ki vsebujejo probiotike. Največkrat so v tako imenovani funkcionalni hrani, kot so fermentirani mlečni izdelki, in kot samostojni pripravki v obliki živilskih dopolnil, torej kapsulah, prahu ali tekočini. Ti morajo izpolnjevati različna merila o varnosti in učinkovitosti pri preprečevanju različnih bolezni, zato je treba njihovo učinkovitost dokazati z različnimi kliničnimi poskusi, preden so na trgu.

Želite več takšnih člankov?

Izpolni vsa polja in se prijavi na Relive svetuje ter tedensko prejemaj uporabne informacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.