Naša zvesta kolena

Na njih premagujemo ovire. Jih sukamo, obremenjujemo in tudi kdaj pa kdaj poškodujemo. Na njih molimo, snubimo naše ljubljene in se plazimo po tleh z našimi otroci in vnuki.

In naša kolena vse prenesejo! Prenašajo naše obremenitve med hojo in tekom, vse do določenega trenutka. Do trenutka, ko končno obiščete osebnega zdravnika, ker vas vaša kolena upočasnjujejo. Kolena, ki so vas tako dolgo časa nosila, vas sedaj bolijo ob vsakem koraku. Tudi kolena na katerih ste skakali kot otroci, se soočajo z zobom časa.‼️‼️‼️

Kaj se je zgodilo z mojimi koleni? Tudi stroji se sčasoma pokvarijo. Vaša kolena so izjemni mehanizmi, ki vas nosijo čez cel dan in to ponavadi povsem brez kakršnekoli bolečine. Zakaj so torej sedaj postala okorna in boleča? Veliko je razlogov, zakaj se naša kolena »pokvarijo«, od normalnih do patoloških. Sčasoma se hrustanec, ki služi kot blazina in drsi med spodnjim delom stegnenice in zgornjim delom golenice, tanjšati in razgrajevati. Lahko da majhni koščki hrustanca ali drugih mehkih tkiv povzročajo draženje z gibanjem. Lahko, da je to rezultat poškodbe kolena. Lahko, da gre za obrabo hrustanca in se kosti stikajo med stegnenico in golenico.

V soodvisnosti od simptomov in v kakšni meri vas le-ti motijo, vas je zdravnik najverjetneje poslal na slikanje teh neverjetnih sklepov. Morda je potrebna operacija, vendar upajmo, da vaš zdravnik prej kot o operaciji, razmišlja o bolj konservativnih ukrepih, s katerimi je bolečino moč ublažiti še prej.

Kaj so konzervativni ukrepi? Če so vaša kolena v nelagodju in vi in vaš zdravnik še niste pripravljeni govoriti o operaciji, lahko pride v poštev podpora kolenskim vezem ali kolenu.

Želite več takšnih člankov?

Izpolni vsa polja in se prijavi na Relive svetuje ter tedensko prejemaj uporabne informacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.